top of page

Advent 2022 - BucurieNoaptea Bucuriei


”În ţinutul acela erau nişte păstori care rămăseseră afară, pe câmp, şi stăteau de pază în timpul nopţii în jurul turmei lor. Un înger al Domnului a apărut înaintea lor şi slava Domnului a strălucit în jurul lor. Ei s-au speriat foarte tare. Îngerul le-a zis: „Nu vă temeţi, pentru că iată, vă aduc o veste bună, care va fi o mare bucurie pentru tot poporul: astăzi, în cetatea lui David, vi s-a născut un Mântuitor, Care este Cristos, Domnul! Iată care va fi semnul pentru voi: veţi găsi un Copil nou-născut, înfăşat şi culcat într-o iesle.“


Şi deodată, împreună cu îngerul s-a unit o mulţime de oaste cerească, lăudându-L pe Dumnezeu şi zicând: „Slavă lui Dumnezeu în înălţimi şi pace pe pământ, între oamenii peste care se odihneşte bunăvoinţa Lui!“


După ce îngerii s-au întors de la ei în ceruri, păstorii şi-au zis unii altora: „Să mergem acum la Betleem şi să vedem lucrul acesta care s-a întâmplat şi pe care Domnul ni l-a făcut cunoscut!“ S-au dus repede şi i-au găsit pe Maria, pe Iosif şi Copilul culcat în iesle. Când i-au văzut, le-au făcut cunoscut ceea ce li se spusese despre Acest Copil. Toţi cei ce i-au auzit, s-au mirat de ceea ce le-au spus păstorii. Maria, însă, păstra toate aceste cuvinte şi cugeta la ele în inima ei. Apoi păstorii s-au întors slăvindu-L şi lăudându-L pe Dumnezeu pentru toate lucrurile pe care le-au auzit şi le-au văzut şi care erau întocmai cum li se spusese.” Luca 2:8-20


------


E noapte. E o noapte obișnuită din viața care curge, cu bune și cu grele.

Un grup de ciobani sunt la datorie, care este, și ea, cu bune și cu grele. Mirosul mielușeilor și laptele cald al mamelor, lâna moale care ține de cald, poveștile lungi în noapte - toate acestea fac viața mai plăcută, chiar bună, în ciuda greutăților și a suferinței de care nu aveau cum să se ascundă atunci și nu avem cum să ne ascundem astăzi.


Îmi imaginez un întreg spectru de oameni în grupulețul acela de păstori. Unii plini de viață, poate cu prea multe cuvinte la ei. Alții obosiți. Unii împovărați de o situație de acasă. Alții în conflict cu cineva drag sau chiar cu cineva din grupul de acolo. Unii cu împrumuturi prea mari pentru umerii lor mici. Alții cu întrebări și căutări a ceva mai mult, cu o tânjire care le macină sufletul. Ce mare varietate de oameni a fost probabil acolo, așa cum și noi, fiecare, suntem atât de diferiți! O noapte obișnuită a vieții noastre, chiar azi, ne poate găsi încurajați, cu elan și încântare, sau cu planuri care nu funcționează așa cum am socotit și preconizat. Obosiți fiind chiar și de propria noastră oboseală.


Cum te găsește pe tine noaptea de azi?


Acea noapte obișnuită, din viața unor oameni obișnuiți, a fost întreruptă de un eveniment cosmic, care avea să schimbe istoria, avea să îi schimbe pe martorii evenimentului și avea să ajungă la noi, cu aceeași putere de schimbare care a fost disponibilă și atunci! Evenimentul întrupării Salvatorului promis și Vestea Bună despre venirea Lui au transformat o noapte obișnuită într-o noapte care va fi sărbătorită o veșnicie întreagă - în istoria acestei planete și mult după! E noaptea bucuriei!


Nu vă temeţi, pentru că iată, vă aduc o veste bună, care va fi o mare bucurie pentru tot poporul: astăzi, în cetatea lui David, vi s-a născut un Mântuitor, Care este Cristos, Domnul!


În noaptea bucuriei totul se transformă. Lumina umple cel mai întunecat colț al vieții noastre. Speranța ia formă reală într-o inimă care crede - ia forma unui Prunc. Pacea inundă ființa indiferent de circumstanțe. În noaptea bucuriei totul se transformă și transformarea merge mână în mână cu un răspuns.


În Noaptea Bucuriei, Vestea Bună a Nașterii îi motivează pe păstori la acțiune. Sunt gata să își lase oile și să meargă să Îl vadă pe Prunc. Mă întreb dacă le-a fost greu să facă asta. Oare s-au îngrijorat dacă oile lor vor păți ceva cât timp ei vor lipsi? Pe bună dreptate, pentru că oile reprezintă traiul lor și al familiei lor. Oare au lăsat pe cineva în urmă acolo? Sau au uitat complet do oi, pentru că în socoteala cosmică, oile nu mai contează deloc? Mă întreb cum ar fi fost Povestea Crăciunului dacă păstorii ar fi zis ”Haideți să mergem maine. E periculos să lăsăm oile să stea noaptea singure și nu putem merge cu toată turma în Betleemul deja prea aglomerat.” Care sunt ”oile” tale? Sunt lucruri în viața ta care te împiedică să vii la Iesle, să vii la Prunc? Bucuria vine la pachet cu răspunsul la invitația de a-L cunoaște pe Prunc și de a lăsa în urmă orice ne împiedică să facem asta, nu doar în Noaptea Bucuriei, ci în fiecare zi.


Pe de altă parte, Vestea Bună a Bucuriei Nașterii vine și cu o invitație la un alt pas de acțiune: ei primesc o misiune, așa cum o primim și noi astăzi. ”Marea bucurie pentru tot poporul” poate ajunge la tot poporul doar dacă o răspândim. Primul răspuns este să primim Bucuria (să Îl cunoaștem pe Prunc), iar al doilea urmează imediat: să spunem despre Bucuria asta ”la tot poporul” - celor din familia noastră, vecinilor, colegilor, celor pe care îi întâlnim în calea vieții noastre, până la marginile pământului.


”Când i-au văzut, le-au făcut cunoscut ceea ce li se spusese despre Acest Copil. Toţi cei ce i-au auzit, s-au mirat de ceea ce le-au spus păstorii.”


Îmi imaginez cum au sunat ”Știrile de la ora 5” din oraș. Cum s-a răspândit Vestea, pentru că ”păstorii s-au întors slăvindu-L şi lăudându-L pe Dumnezeu pentru toate lucrurile pe care le-au auzit şi le-au văzut”.


Noaptea Bucuriei e urmată de Dimineața Bucuriei. Nu știu cum au găsit oile a doua zi, Scriptura nu ne dă acest detaliu. Cred ca nu avem nevoie să știm ce s-a întâmplat cu oile, pentru că lecția pentru noi este că Bucuria nu depinde de circumstanțe. Nu depinde de răspunsul favorabil la slujbă. Nu depinde de prezența sau absența confortului financiar. Nu depinde de un partener de viață sau de nașterea unor urmași. Bucuria nu depinde de lucrurile exterioare. Bucuria depinde în totalitate de Prunc. Iar când inima noastră devine Iesle pentru Prunc, El ne ajută să ne putem bucura și de celelalte lucruri și persoane pe care El le lasă atât de generos în viața noastră.


Pruncul e Bucuria! Bucuria ne invită la El! Și El ne dă o misiune, de răspândire a Bucuriei - și în acest sezon de Sărbătoare.


Un Crăciun cu Bucurie - Contagioasă!Întrebări de reflectare:

  • Cine sau ce îți aduce bucurie zilele astea?

  • Îți amintești momente specifice în care Isus ți-a adus cu adevărat bucurie? Ce s-a întâmplat? Cum ai reacționat? Cine a fost acolo? Cui ai spus despre asta?

  • Care sunt ”oile” care te împiedică să mergi la iesle, la Prunc, în aceste zile de Sărbătoare?

  • Care sunt oamenii din viața ta care au nevoie să audă despre Bucuria pe care o aduce Pruncul? Ce poți face pentru ei în aceste zile?

  • Odihnește-te, ascultând cântecul îngerilor. Imaginează-ți cum a fost acea noapte. Nu te grabi. Caută o melodie pe YouTube care cântă glorie lui Dumnezeu și ascult-o pe repeat…când ești gata, cântă și tu din toată inima.Autor: Diana Eunice Anton

144 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page