top of page

Evanghelia pe timp de vară: evită deconectarea totală și rămâi consecvent

Actualizată în: acum 3 zile


Comunitatea noastră misională a evitat pauza totală în zilele de vacanță, când programele nu se mai sincronizează și întâlnirile de grup pot deveni mai sporadice. Iată cum a arătat pentru noi Evanghelia în vara aceasta.


1. Începe cu un plan


În luna aprilie am petrecut câteva întâlniri studiind identitățile Missio Dei și am stabilit în care am vrea și am avea nevoie să creștem. A reieșit nevoia de creștere pe două identități: ambasadori și ucenici. Am vrut să ne asigurăm că putem măsura progresul și ne-am stabilit un calendar de întâlniri și acțiuni concrete. Vara are prin definiție un caracter mai neregulat al întâlnirilor, însă ne-am propus să menținem un echilibru între program și flexibilitate. Astfel am acceptat fără să ne frustrăm, prea tare 😊, săptămânile în care nu ne-am putut întâlni și ne-am bucurat de cele în care ne-am putut aduna.


2. Pași practici pentru a rămâne consecvenți


  • Rugăciune săptămânală pentru prietenii noștri – la una din întâlnirile din luna mai am făcut, împreună cu copiii din comunitate, o barcă mare din hârtie pentru care am decupat omuleți pe care am scris numele apropiaților noștri care nu au o relație cu Iisus și pentru care vrem să ne rugăm. Am interpretat în această formă vizuală, chemarea lui Iisus de a fi pescari de oameni (Matei 4:19) pentru a ne aminti la fiecare întâlnire să “extragem” patru persoane pentru care să ne rugăm în săptămâna următoare. Nu a funcționat perfect, au fost și săptămâni în care nu am extras la timp, însă este un element creativ care ne ajută să ne amintim că este nevoie să ne rugăm constant ca prietenii noștri să urce în barcă cu Iisus.





  • Post săptămânal în zilele de luni sau sâmbătă – am stabilit și două variante pentru ziua de post săptămânal. Avem o persoană desemnată care ne amintește în fiecare săptămână despre zilele disponibile pentru post. Ne-am dorit să ținem post împreună pentru că este nevoie să ne încurajăm unii pe alții în această practică. Mai avem mult de crescut aici, dar în săptămânile în care am reușit să ținem post am văzut imediat influența pe care o are asupra receptivității noastre la lucrurile spirituale și la ceea ce face Dumnezeu în oamenii din jurul nostru.


  • Studiu din Share Plus o dată pe lună – studiul folosind materialul “Share Plus” ne-a provocat la discuții pe situații concrete și la aplicații practice în experiența de povestire a Evangheliei cu persoanele cu care interacționăm. A scos la lumină minciuni pe care le credem și bariere pe care ni le punem și ne-a amintit că Dumnezeu este Cel care pregătește oamenii pentru mesajul Evangheliei. Am fost provocați de întrebările directe pe care Iisus le adresează oamenilor în discuții și de felul în care aduce Evanghelia ca răspuns la poveștile lor. Am parcurs până acum patru din cele șapte capitole și fiecare discuție a fost presărată cu ce am aplicat fiecare dintre noi în ultimele luni în discuțiile cu oamenii pentru care ne rugăm.




  • Poll pe WhatsApp pentru a stabili întâlnirea săptămânală – pentru că nu aveam cum să evităm săcaderea programului pe timp de vară am folosit opțiunea de poll de pe WhatsApp pentru a stabili ziua în care ne-am putea întâlni în săptămâna respectivă. Au fost și săptămâni în care nu ne-am putut sincroniza și nu am ținut întâlnirea. Dorința noastră de a ne întâlni a fost însă consecventă și am făcut poll săptămânal. A funcționat foarte bine această variantă pentru strângerea răspunsurilor.


  • Întâlniri relaxate în care exersăm identitatea de familie – de regulă o dată pe lună, dar pe timp de vară și atunci când nu am fost destui încât să parcurgem o lecție din Share, am avut întâlniri relaxate. Ne-am bucurat de vremea frumoasă, de jocuri, de discuții și de limonadă bună😁.




3. Ce am învățat practic în aceste luni


Dumnezeu ne-a provocat să ne amintim că El este Cel care Își duce la bun sfârșit lucrarea în fiecare dintre noi și în cei cu care vorbim despre Evanghelie. Din discuțiile pe care le-am avut am văzut oameni gata să-L cunoască pe Dumnezeu și am fost încurajați. Ce onoare să-L putem observa pe Dumnezeu cu modul Său personal de a vorbi pe limbajul inimii fiecărui om pentru care ne rugăm! Am văzut relații de familie pe care le consideram pierdute, restaurate de El, prieteni și colegi pe care îi consideram indiferenți, extrem de interesați de Evanghelie și discuții pe această temă, dar și persoane cu care, deși povesteam pentru prima dată, s-au deschis și ne-au povestit experiențe grele de viață care aveau așa mare nevoie de veste bună.


Am învățat că este mai valoros pentru împărăția Lui să fim canale deschise prin care Evanghelia să ajungă la cei cu care ne întâlnim decât să ne îngrijorăm că nu povestim destul de bine sau nu am ales momentul potrivit. Când ne lăsăm conduși de Duhul Sfânt, El ne învață ce să spunem (Luca 12:12). Descoperim latura blândă și suavă a lui Dumnezeu care alege să întâlnească fiecare om acolo unde este.

“Înaintea Domnului a venit un vânt mare și puternic, care despica munții și sfărâma stâncile, dar Domnul nu era în acel vânt. După vânt, a avut loc un cutremur de pământ, dar Domnul nu era în acel cutremur. După cutremur, a venit un foc, dar Domnul nu era în acel foc. Însă după foc, s-a auzit o voce blândă, suavă.” – 1 Împărați 19:11b-12. Autor: Mihaela Clejeneanu

92 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page