top of page

Ce ne învață Dumnezeu în izolare

Actualizată în: 18 iun. 2020

Trecem cu toții printr-o perioadă presărată cu mult necunoscut, în care realizăm și mai mult faptul că nu deținem controlul, în care viața și rutina ei sunt limitate de noi reguli gândite și impuse de autorități să ne protejeze de cel mai aprig dușman al momentului: COVID-19.



Probabil că cei mai mulți dintre noi nu anticipăm să trăim astfel de vremuri. Nu am fost pregătiți să punem frână activităților noastre. Libertatea de mișcare oriunde și oricând, ieșirile în oraș, vizitele spontane, plimbările lungi în parc, cumpărăturile la orice oră sau călătoriile mult așteptate sunt lucruri aparent mărunte pe care acum le privim cu alți ochi, cu dor și cu o altă apreciere.


Dar în mijlocul restricțiilor, a temerii și a incertitudinii ce pare că se așterne din ce în ce mai mult, Dumnezeu este și rămâne Suveran. Indiferent de evoluția lucrurilor, Dumnezeu este în control și chiar dacă experiențele trăite acum sunt noi, Adevărurile pe care El ni le dezvăluie în Biblie sunt atemporale și, în același timp, extrem de potrivite situației din prezent.


1. Ceea ce se întâmplă acum ne arată (încă) o dată că nu suntem în controlul vieților noastre.


Trăim deseori cu iluzia că suntem stăpânii de fapt și de drept ai propriilor vieți, singurii responsabili de cursul și evoluția ei. Chiar dacă nu gândim cu voce tare, acțiunile noastre ne dau de gol. Dumnezeu însă ne aduce înapoi cu picioarele pe pâmânt cu precădere în perioada asta și ne spune că „Suntem ca un abur, care apare pentru puţin timp şi apoi dispare” (Iacov 4:14). Da, suntem trecători, vulnerabili în fața coronavirusului, efemeri precum roua dimineții care dispare încet încet odată cu apariția primelor raze ale soarelui.


2. Ceea ce se întâmplă acum ne arată că Dumnezeu este Singurul în control.


Planurile lui Dumnezeu nu se schimbă în funcție de circumstanțe. El folosește într-un mod uimitor și situații bune și situații rele pentru binele suprem, pentru gloria și împlinirea planurilor Sale. Poate că această perioadă grea va lăsa în urma ei mai multe vieți atinse de dragostea lui Iisus.


3. Ceea ce se întâmplă acum ne reamintește faptul că Dumnezeu este Singurul care oferă stabilitate și protecție.


„Cel ce locuieşte la adăpostul Celui Preaînalt se odihneşte la umbra Celui Atotputernic. De aceea, Îi zic Domnului: „Refugiul meu, Fortăreaţa mea, Dumnezeul meu în Care mă încred!“ (Psalmul 91:1,2)


Dumnezeu nu ne promite imunitate în fața noului virus, nu ne spune că vom fi feriți de necaz, ci că în necaz, la adăpostul protecției Sale, sufletul și inima noastră sunt de neatins pentru că „prin răbdarea voastră vă veți câștiga sufletele.„ (Luca 21:19).


4. Ceea ce se întâmplă acum ne reamintește că viața de aici este o pregătire pentru cea de dincolo.




Chiar dacă suntem în izolare, Dumnezeu nu ne cheamă să punem stop trăirii la pas cu El. Ba dimpotrivă, poate mai mult decât oricând suntem chemați să ne hrănim din Cuvântul Său și să-l punem în practică în modurile în care ne simțim îndemnați. Fie că este vorba de mai mult timp de calitate în prezența Lui, de un call de încurajare pentru vecinul de bloc, cumpărături pentru cei vulnerabili în fața covid-19, donații de sânge sau orice altceva, ești chemat să trăiești aici și acum pentru viața de dincolo.


Stai în adăpostul aripilor lui Dumnezeu, dar antrenează-te activ pentru veșnicie, trăind după valorile Împărăției.

Manuscris preluat din predica lui Adiel Bunescu


Autor: Denna Cojocariu

123 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page