top of page

Ep1 - Cine e Iisus? Cum știm adevărul într-o lume cu multe oportunități spirituale?

Actualizată în: 24 nov. 2020



Trăim într-o lume în care luarea deciziilor a devenit parcă un dat și nu se mai poate vorbi despre asta ca fiind în mod evident un privilegiu. Totuși, dacă reușim să călătorim în timp nu mai mult de 40 de ani și ne amintim cum alții luau decizii pentru noi, perspectiva ar trebui să ni se schimbe.


G.K. Chesterton a spus în cartea sa ‘Ortodoxia’: “Fiecare gest e un act de sacrificiu-de-sine. Atunci când alegem orice, de fapt respingem orice altceva.”


Putem alege liberi la ce să ne uităm, cum să ne îmbrăcăm, ce job să avem, unde vrem să locuim, ce să mâncăm, cu cine ne împrietenim, sau chiar ce orientare sexuală să avem.

Woody Allen, începe un discurs într-unul din filmele sale în felul următor: ‘Mai mult decât în orice epocă a sa, omenirea se află la o răspântie de drumuri. O cale duce la disperare și la o lipsă completă de speranță; cealaltă, la extincție totală. Să ne rugăm să avem înțelepciunea să alegem corect.’


În mod ironic, scăldați într-o mare de opțiuni, de alegeri, ne cufundăm în scepticism și cinism, îndoindu-ne că vreuna din alegerile noastre mai contează. Și uite așa…devenim indiferenți la toate alegerile, fără să realizăm


Dar dacă în lumea aceasta care ne oferă variante și alegeri infinite, există UNA care e mai importantă decât toate celelalte?


Dumnezeu a vorbit în trecut și El încă vorbește și acum!

Cartea Evrei din Biblie începe în felul următor:

După ce, demult, Dumnezeu le-a vorbit strămoșilor noștri în multe rânduri și în multe feluri prin profeți, în zilele acestea de pe urmă El ne-a vorbit prin Fiul, pe Care l-a pus moștenitor al tuturor lucrurilor și prin Care a făcut și veacurile. El, care este strălucirea Slavei Sale și întipărirea naturii Lui și Care susține toate lucrurile prin Cuvântul puterii Lui, după ce a făcut curățirea de păcate, s-a așezat la dreapta Măreției, în înălțimi, devenind cu mult mai presus decât îngerii, de vreme ce a moștenit un Nume mai însemnat decât al lor.

În trecut Dumnezeu vorbea prin strămoși (Moise, Avraam, Ezechiel, David sau mulți alții) dar în toată comunicarea de sine a lui Dumnezeu de-a lungul secolelor, El le-a promis și că va trimite pe Cineva special, pe Unsul Lui, reprezentantul Lui Final care Îl va face cunoscut ca niciun altul dinainte de El.

Acest Uns al lui Dumnezeu, acest Mesiah (în ebraică) sau Cristos (în greacă) nu avea să fie doar un profet, sau doar un rege, sau doar un preot, sau un alt mesager/înger al lui Dumnezeu. Încă din capul locului, autorul ne spune că Cel prin care Dumnezeu a vorbit în cele din urmă, ca un apogeu al comunicării de Sine a lui Dumnezeu a fost Fiul! Singurul Fiul al Lui Dumnezeu.

Dar ce înseamnă asta pentru tine? Ce e semnificativ cu privire la faptul că Dumnezeu a vorbit și Dumnezeu vorbește încă?


Asta înseamnă că nu mai trebuie să bâjbâi după sens și semnificație, după împlinire, busolă morală și speranță!

Dacă Dumnezeu a vorbit și vorbește încă, înseamnă că Woody Allen nu a avut dreptate oferindu-ți doar două opțiuni: extincția sau disperarea! Înseamnă că există o a treia opțiune; Înseamnă că există speranță pentru inima ta, pentru luptele tale, pentru visele și năzuințele tale! Înseamnă că nu trebui să fii sceptic și cinic cu privire la scopul vieții. Dacă Dumnezeu a vorbit și vorbește încă, atunci nu trebuie să te mai simți abandonat, nebăgat în seamă, neînsemnat! Câtă importanță ți-a dat ție și mie Dumnezeu încât să lase gloria și să pășească pe pământ pentru a ni se face cunoscut, pentru a ne spune că ne iubește?


Dacă Dumnezeu a vorbit și vorbește încă, înseamnă că nu e la fel ca ceilalți idoli, obiect inert din lemn, piatră sau metal prețios. Înseamnă că nu e doar o poză pe perete, nu e doar o icoană într-o catedrală… e viu, activ și iubitor!

Dacă Dumnezeu a vorbit și vorbește încă nu mai trebuie să duci singur povara căutării de sens, El îți oferă sens! Nu mai trebuie să înveți pe pielea ta cum funcționează lucrurile în sfera spirituală - doar ca să afli la final că ți-ai irosit viața! El îți spune că e Tatăl tău.


Dar din nou, ai o alegere de făcut: crezi asta despre Dumnezeu și trăiești asumat pentru El sau nu?


Autor: Laura Dinu (Comunitatea Mihai Bravu)

Articol preluat din seria "Cine este IIsus si de ce conteaza?", episodul 1 - Sorin Deac


35 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page