top of page

Ep2 - Iisus e minunat. Tu ești încântat?



Îți propun să învățăm din istoria unei națiuni, care e documentată precum nicio alta, Israel, citind din Epistola scrisă creștinilor dintre evrei de către un autor care rămâne necunoscut sau cel puțin incert. In articolul anterior am reflectat împreună asupra ideii că Dumnezeu a vorbit și El vorbește încă. Acum aș vrea să continuăm cu versetele din Evrei 1, de la 5 la 14, în care ni se spune că Dumnezeu a vorbit la împlinirea vremurilor prin Fiul Său, Iisus, iar această comunicare a fost plenară, puternică și transformatoare. Ni se spune cum exact această comunicare de Sine a lui Dumnezeu e mai presus decât ceea ce Dumenzeu a spus prin îngeri, devreme ce și Mesagerul e mai presus decât îngerii.


Iisus e minunat! Tu ești încântat?

Audiența primară a textului sunt evreii deci este esențial să înțelegem ce reprezentă conceptul mesianic pentru ei. Așteptarea venirii lui Mesia, Unsul lui Dumnezeu, a ars în inima fiecărui evreu de-a lungul secolelor. Identitatea lor de popor ales, credința lor în Dumnezeu ca Salvator de sub asupritori și ocupația îndelungată a țării lor de către cotropitori i-a făcut să agonizeze și să plângă după Eliberatorul Mesia. Speranța lor era un amestec de elemente spirituale, politice și religioase alimentată de texte profetice explicite sau implicite. De câteva dintre aceste texte se folosește autorul aici pentru a picta imaginea reală, completă a lui Mesia, Hristosul.

Pe vremea aceea fiecare avea un portret robot cu Mesia: zeloții îl vedeau ca un lider militar; preoții ca pe un lider politic; fariseii ca pe un lider spiritual; iar oamenii de rând ca pe un profet și rege. Dar Domnul Iisus era mult mai mult decât atât. Proiecțiile făcute de învățătorii legii, de studenții Scripturilor și de norod au fost nu doar depășite, ci spulberate - Hristosul avea să fie mult mai mult decât se așteptau ei să fie.


Evreii aveau cunoștințe despre îngeri, pentru că istoria lor era presărată de interacțiuni directe dintre aceste ființe și circumstanțe-cheie din viața lor. Îngerii erau mesageri ai lui Dumnezeu, trimiși ai lui Dumnezeu însărcinați fie cu mesaje pentru credincioși fie cu acțiuni de protecție și eliberare a lor. De exemplu, îngerul care a omorât 180.000 de asirieni care asediau Ierusalimul - evitând astfel o posibilă asuprire, sau îngerul care a călăuzit și protejat poporul prin pustie dintr-un nor de foc și fum, în timp ce fugeau de Egipteni; aceștia au fost îngeri extrem de puternici.

Dar oricât de impresionanți au fost acei îngeri, nu se apropie nici la degetul mic de Unsul lui Dumnezeu, de Mesagerul Lui final, pentru că iată ce spun de fapt aceste citate despre EL: “El a primit un nume mai presus decât al îngerilor.” Numele lui? Fiul lui Dumnezeu.


Pe scurt, acest prim capitol din Epistola către Evrei ne spune că Dumnezeu nu are nici un mesager mai măreț decât Fiul său pentru o lume ce are nevoie disperată de răscumpărare. Iisus, ca Fiu, este atât revelatorul suprem cât și revelația supremă a lui Dumnezeu.

Iisus primește trei titluri în acest capitol: Fiu, Dumnezeu și Domn.


Iisus e minunat! Tu ești încântat?

Poate ești student sau elev - ce ți se pare minunat? Pentru ce folosești cuvântul acesta cel mai des? Sau echivalentul din engleză: cool? Ce te preocupă? Ce content media consumi cu regularitate? Care sunt influencer-ii pe care îi urmărești? Care sunt filmulețele care te atrag? De ce? Ce ai descrie folosind cuvinte precum: super, meseriaș, cool, fiță, etc.? Acelea sunt lucrurile care îți consumă gândurile, la care reflectezi și care te animă? Ce cuvinte ai folosi pentru Iisus? Ai folosi: super, meseriaș, cool? Extraordinar? Înspăimântător? Minunat?


Iisus e minunat, dar ca să fii încântat de El, trebuie să fii mai întâi transformat de El. Trebuie să înțelegi cine este, ce a făcut pentru tine și ce va face încă.

Poate că în contextul actual ți-au scăzut veniturile și perspectivele sunt sumbre… te încurajez să reflectezi la realitatea moștenirii tale cerești pe care Dumnezeu o promite. Te încurajez să reflectezi la puterea lui Dumnzeu și la faptul că poate într-adevăr mobiliza slujitorii săi, îngerii, pentru a face minuni chiar în ciuda situației tale grele, sau imposibile.

Poate că ești un părinte care e copleșit de perioada asta… între supravegherea copiilor la “școala online”, job și siguranța celor dragi de vârstă înaintată, ești întins și hăituit de tot felul de gânduri, iar seara nu ai răgaz căci ziua următoare parcă vine tăvălug peste tine. Nu te lăsa dus de iureșul de scenarii care îți pot afecta viața și familia. Încrede-te în Dumnezeu! Adu-ți aminte că e un Tată bun pentru tine!

În oricare dintre categoriile de mai sus te-ai găsi, reușești să îți desprinzi perspectiva de la ‘acum și aici’ și să privești la Dumnezeul care a intervenit în istorie, în timp și spațiu pentru a aduce salvare celor care cred în El?


Iisus e minunat! Fii încântat de el! Fii transformat de El!

Dar ca să fii încântat, trebuie să îți iei timp să reflectezi asupra vieții, învățăturii și lucrării Lui! Nu mai neglija Biblia! Șterge praful de pe ea! Închide telefonul, oprește televizorul și măcar odată pe săptămână ia-ți înapoi timpul! Creează-ți spațiu de reflecție…atât personal, cât și cu familia ta.


Atunci când biserica nu mai e uimită, impresionată, încântată sau transformată de Iisus aceasta se atrofiază. Dacă ne raportăm cu o atitudine lipsită de pasiune sau cu un raționalism rece la revelația cerească, de fapt îi negăm puterea transformatoare. Când, pe de altă parte, biserica redescoperă splendoarea lui Cristos și e copleșită de Persoana Sa Dumnezeiască și de ispășirea sacrificială făcută de el, biserica învie și impactează secole întregi ale istoriei omenirii.


Din acest motiv, epistola către Evrei e un document esențial pe care biserica trebuie să îl redescopere. Prea mult timp a fost ‘epistola uitată’. Fie ca Duhul Sfânt să ne-o aducă des aminte și să ne ajute să o înțelegem, mărindu-L pe Iisus Hristos cu atâta forță încât să fim din nou izbiți și înflăcărați peste măsură! Fie ca această perspectivă înaltă a lui Hristos să ridice din nou biserica la puterea ei apostolică. Atunci predicarea va fi transformată; oameni vor fi schimbați de harul Său răscumpărător; societăți întregi vor fi izbăvite de asupritori care nu mai pot stăpâni ucenicii eliberați de teama morții; iar trupul lui Hristos va fi viu, animat fiind de compasiunea lui de dragostea Lui slujitoare. Fiul-Mesia este revelația supremă a lui Dumnezeu. Dumnezeu a vorbit suficient. După Iisus nu mai poate fi adăugat nimic. S-a isprăvit!

Iisus e minunat! Ești tu transformat și încântat?


Autor: Mihaela Dincuță (Comunitatea CCC)

Articol preluat din seria "Cine este IIsus si de ce conteaza?", episodul 2 - Sorin Deac

36 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page