top of page

Poduri peste calea singurătății



Adolescența e grea. Am negat asta vreo două decenii, până mai recent, când am avut curajul să privesc înapoi la adolescența mea și să fiu onestă. 


„La ce mă ajută afirmația asta atât de neagră, Diana?” E drept să te întrebi asta și poate deja simți că vrei să treci la următorul articol sau filmuleț pe YouTube


Dacă rezonezi cu afirmația asta, probabil deja mi-ai răspuns în mintea ta ceva de genul: ”Mulțumesc că mi-ai arătat evidentul (”thanks for pointing the obvious” - în engleză sună mai bine, hehe). Știu deja că totul e complicat și că oricum e greu să explic și să exprim ceea ce simt și gândesc. Și, pe deasupra, vin o grămadă de presiuni înspre mine, din toate părțile - și de la cei care știu că mă iubesc. Și de la cei la care mă uit cu o invidie neverbalizată (pentru că nu-mi permit să admit asta, că nu e cool). Și de la cei care vor să mă învețe, dar nu știu nici ei ce să facă cu viața asta complicată.”


Sau poate ai citit afirmația și te gândești că habar n-are tipa asta despre ce vorbește, că e din alte vremuri și încearcă și ea să nu rămână în urmă, dar nu are cum să îi iasă. 


E drept să gândești despre mine că știu prea puține, că probabil încerc să țin pasul cu tinerii (și cel mai adesea nu îmi iese). Dar îmi permiți să te invit la o cafea, aici? Aș vrea să avem ocazia să ne cunoaștem mai bine. Aș vrea să te cunosc mai bine. Aș vrea să îmi povestești despre tine, despre familia ta, despre cum arată vacanța ideală, despre ultima ceartă cu părinții, despre ce ți-ar plăcea sa devii, despre hobby-uri și lucruri care îți încântă inima sau ți-o împovărează. 


Cât de des ești întrebat despre asta? Când stai la masă cu prietenii tăi, despre ce vorbiți? Înainte să mergi la culcare, vorbești ceva cu părinții? Despre ce? E ușor să ajungem să stăm în casă toată ziua cu cineva fără a schimba decât politețurile, și poate nici pe astea nu le mai spunem. E ușor să petrecem o zi întreagă cu telefonul în mână, fără a ne conecta cu cineva în mod real, deși scopul inițial al acelui aparat era comunicarea directă, rapidă și ușoară. E ușor să credem că știm multe despre cei din jur, pentru că viețile ne sunt puse pe tapet în rețelele de socializare (și eu o fac și mă bucur de postările altora), dar de fapt, nu știu cum le este inima, cum este cu adevărat, cu ce se zbat sau dacă îi pot ajuta cu ceva. Dar pot afla asta. 


Zilele astea mă gândesc des la cum pot folosi ceea ce avem în 2020 ca pe o oportunitate. Mi-e ușor să mă blochez și să vreau să renunț la tot și toate, pentru că nu simt că mai fac față. Dar am văzut că se poate folosi și în bine tehnologia. Chiar și incapacitatea mea de a ține pasul cu ea poate crea poduri de comunicare. Poduri de deschidere. Poduri peste calea singurătății. Poduri de drag și preocupare autentică. Poate deja ai primit un mesaj de la mine, legat de o locație unde ai fost. Vreau să merg și eu cândva acolo, dar vreau să știi și că îmi pasă de tine și de ceea ce ți-a adus bucurie. Poate deja ai primit o întrebare despre un font sau o editare, dar să știi că vine la pachet cu admirație și credința că poți aduce valoare adăugată lumii în care trăim. Poate ai primit un like, sau muuulte inimi (pentru că cei din generația mea exagerează cu emoticoanele), să știi că îmi aduce bucurie să te văd bine, să te știu conectat, să te văz râzând ”cu toți dinții”, deși nu se poartă. Se poate ca ceea ce ne izolează tot mai mult să se transforme în poduri care să ne conecteze? Se poate să ne rugăm unii pentru alții când vedem ceva greu împărtășit public? Se poate să ne trimitem noul emoticon de ”care” (îmi pasă) - adăugarea Facebook-ului (pentru cine are) din pandemie - pentru că simțim cu durerea sau povara cuiva? 


Conectarea reală era grea înainte de Covid. Acum suntem dați peste cap. Măcar atunci ne puteam îmbrățișa fără să simțim că încălcăm reguli statale. Universale, chiar. Absența comunicării are efecte greu de dus. Ochii vorbesc, chiar dacă poza este editată perfect. Umerii, uneori, comunică și ei mai mult decât cuvintele. 

Știai că și înainte de nebunul ăsta de Covid, generația ta a fost numită ”generația singuratică”? Statisticile spun că 65% dintre cei născuți după 1997 se simt singuri deseori sau din când în când. Rezonezi cu asta? 

19% spun că nu au prieteni apropiați. Rezonezi? În cine ai încredere? Cu adevărat? 

87% au răspuns că le este greu să își facă prieteni noi, pentru că sunt retrași. Rezonezi cu asta? Nu am găsit statistici făcute între adolescenții din România, dar cred că suntem pe aproape. 



Ei bine, eu vreau să te invit la o revoluție. Refuz să las lucrurile așa cum sunt și să nu lupt. Refuz. Vrei să refuzăm împreună? Vrei să nu facem parte din statistici? Să le batem? Te invit la revoluția conectării. Cu sau fără pandemie, cu mască sau fără, te invit la conectare pe trei direcții: cu cei din jurul tău, cu tine însuți și cu Dumnezeu. Nu sunt în ordine, pentru că absența uneia afectează întreaga ființă, pentru că nu putem trăi compartimentat. Îmi permiți să îți las niște provocări pentru fiecare? 


Revoluția conectării cu cei din jur

Fie că ești acasă și faci școala online, fie că ești dintre fericiții care merg la școală, caută azi să aduci bucurie celor din jurul tău. Aici nu e nevoie de prea multe cuvinte sau explicații. Te poți gândi la trei categorii: familia ta, prietenii tăi, educatorii tăi (fie că sunt profesorii de la școală, de la meditații, poate un șef de la promoțiile pe care le faci, oricine în autoritate peste tine). 


În săptămâna asta:

  • Întreabă-i pe părinți cum poți ajuta în casă. Probabil se vor emoționa la întrebarea ta, sau poate vor profita să îți dea să faci ceea ce nu ai făcut de câteva luni, când te-au cicălit să îți faci ordine în cameră sau în birou. E ok. Ajută-i în ceea ce te roagă. Pun pariu pe ciocolata ta preferată că le vor povesti cu încântare colegilor a doua zi despre inițiativa ta.

  • Alege un prieten căruia să îi scrii un mesaj de încurajare. Nu știi ce să scrii sau e ciudat? Da, este ciudat, ai dreptate. Dar nu lăsa asta să te oprească. De exemplu, poți alege o calitate pe care ai vazut-o la el sau ea și spune-i mulțumesc. Mulțumesc că te inspiră în asta și că îți este prieten. Pun pariu pe un bilet de film la orice cinema că va fi o surpriză minunată pentru prietenul tău. 

  • Care sunt alte lucruri care îți vin în minte, pe care le poți face săptămâna asta pentru a te conecta cu cineva? Pentru a răspândi dragoste în jurul tău? Scrie ideile pe care le ai aici ⬇️ - vrem să ne inspirăm unii pe alții.


Revoluția conectării cu tine însuți

A trecut vreodată o zi întreagă în care doar ai stat pe canapea sau în pat și ai ținut telefonul în mână și te-ai uitat la youtube și instagram? Poate ai butonat puțin și televizorul, dar a trecut ziua pe lângă tine și seara ai avut un sentiment de goliciune? Așa că ai pornit un film ca să adormi. Sau ai fost toată ziua cu prietenii, ai râs de numa, dar ai ajuns acasă și ai fi vrut să fii tot acolo, în mulțime, pentru că a fi acasă, singur, doar cu gândurile tale și liniștea e prea greu de dus? Revoluția conectării cu tine însuți te invită să te cunoști mai bine și să cauți oportunități să te dezvolți - pe toate planurile (emoțional, fizic, profesional, intelectual, etc.).

În săptămâna asta:

  • Întreabă trei adulți pe care îi admiri care este o carte de dezvoltare personală pe care ți-o recomandă și fie împrumut-o, cumpăr-o sau caut-o pe google. Dacă e o carte de valoare, aproape sigur găsești porțiuni mari din ea în online. 

  • Știi care este tipul tău de personalitate? Cum poți afla? Știi cum se comportă în conflict tipul tău? Dar cum face față stresului? Cum procesează falimentul sau singurătatea? Există o abundență de literatură de calitate pe piață pe care o poți citi acum. 

  • Fă o listă cu lucruri care te energizează și încântă. Nu mă refer la ceea ce ești bun. Dacă ești ca mine, poți fi bun la ceva care nu îți aduce deloc plăcere, iar ceea ce îți aduce plăcere să necesite mai mult efort. Ce îți aduce bucurie? Găsește modalități de a face unul dintre acele lucruri de pe listă măcar o oră în săptămâna asta. 

  • Care sunt alte lucruri care îți vin în minte, pe care le poți face săptămâna asta pentru a te conecta cu tine însuți? Pentru a deveni o persoană cu inteligență emoțională tot mai dezvoltată? Pentru a face față cât mai bine perioadei care urmează? Scrie ideile pe care le ai aici ⬇️ - vrem să ne inspirăm unii pe alții.


Revoluția conectării cu Dumnezeu

Poate până acum ai rezonat cu mai multe idei din articol, dar acum crezi că e absurd și reducționist să scriu doar ”Dumnezeu”. De ce nu am scris ”revoluție spirituală”? Sau poate crezi că Dumnezeul meu e unul, al tău e altul și toate căile duc spre rai sau orice denumire pentru ceva mai bun decât avem aici. Sau poate crezi în Dumnezeu, dar El trebuie că e undeva departe, detașat, cu prea multe lucruri importante de avut în vedere pentru a da importanță unui tânăr din România lui 2020. Ei bine, Dumnezeul în care eu cred, și cred din toată inima, este un Dumnezeu care dorește să aibă o relație personală cu fiecare dintre noi. El a venit spre noi, având un trup vulnerabil și supus durerii și morții, asemenea nouă, în Persoana Domnului Iisus Hristos. Și continuă să ne invite la El, să Îl cunoaștem personal, să Îl descoperim citind Biblia, care e numită și ”scrisoarea de dragoste a lui Dumnezeu”. Contrar opiniei multora, Dumnezeu nu stă să dea cu parul la fiecare greșeală, dimpotrivă, ne oferă iertare și restaurare constantă și continuă. Și poate face asta și ”legal” pentru că a plătit cu viața lui pentru viața noastră. Știi că El dorește o relație personală cu tine pentru că te iubește? Îmi permiți să te invit și la revoluția conectării cu Dumnezeu?

În săptămâna asta:

  • Notează ceea ce știi sau crezi despre Dumnezeu. De unde îți iei informațiile? De cât timp crezi asta?

  • Caută Sfânta Evanghelie după Luca (o găsești și online dacă scrii asta, în traduceri cu limbaj mai vechi sau mai nou, după cum preferi) și citește câte două capitole pe zi (vei vedea că această carte are niște paragrafe mai lungi, notate cu numere. Acestea au fost niște împărțiri pe care le-au făcut teologi dinainte de noi, care să ne ajute să ne orientăm în cartea asta așa de mare și complexă, care de fapt, este o colecție de 66 de cărti mai mici puse împreună). Cine este Domnul Iisus? Ce ni se spune despre El?

  • Notează întrebările tale și scrie-le aici ⬇️. Ne-ar plăcea să povestim despre ele. Promitem că nu vom încerca să te convingem, doar vom avea un dialog deschis, în care vrem să îți auzim părerea și întrebările din spatele întrebărilor tale. 

  • Care sunt alte lucruri care îți vin în minte, pe care le poți face săptămâna asta pentru a te conecta cu Dumnezeu? Pentru a primi dragostea Lui? Scrie ideile și întrebările pe care le ai aici ⬇️ - vrem să ne auzim cu adevărat și să ne încurajăm unii pe alții.


Anotimpurile vin și trec. La fel și zilele de naștere și vacanțele mult așteptate. Chiar și pandemiile vin și trec. Însă cum trecem noi prin ele contează. Acceptă să participi la revoluția conectării și, cine știe, poate nu doar tu vei fi transformat, ci întreaga generație! Ce zici?


Imagine: Oana Necea


303 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page