• Tudor Copaci

Comunitatea CCC sau cum arat─â o familie cu 16 copii ­čśëSuntem Comunitatea CCC - probabil trebuie s─â ne schimb─âm numele pentru a nu fi confunda╚Ťi cu magazinul de ├«nc─âl╚Ť─âminte :-).

Am devenit CCC dup─â numele a trei Comunit─â╚Ťi Misionale care au compus ini╚Ťial acest grup: Cr├ónga╚Öi, Centru, Chitila. Acum, dup─â aproximativ un an, comunitatea noastr─â este format─â din oameni care locuiesc ├«n Mogo╚Öoaia, Chitila, Bd. Ion Mihalache, Chiajna/Ro╚Öu ╚Öi V├órteju.


Suntem o comunitate format─â din familii tinere cu un num─âr total de 16 copii cu v├órste cuprinse ├«ntre 3 luni ╚Öi 8 ani. C├ónd am ├«nceput s─â relu─âm ├«nt├ólnirile, dup─â ridicarea st─ârii de urgen╚Ť─â, ne-am dat repede seama c─â timpul nostru ├«mpreun─â nu va ar─âta cum ne-am fi dorit/a╚Öteptat. Odat─â ne-am ├«nt├ólnit la cineva acas─â ╚Öi am ├«ncercat s─â urm─ârim un video scurt pe marginea c─âruia s─â povestim ulterior. Dup─â aprox 30 de minute, scurse cu greu, ├«n care mai bine de jum─âtate din adul╚Ťi au fost solicita╚Ťi ├«n repetate r├ónduri de copiii lor, ├«n care s-au gestionat certuri, s-au hr─ânit copii, au fost servi╚Ťi cu ap─â sau au trecut pe la toalet─â, ne-am dat seama c─â e nevoie de o schimbare. Schimbare la nivelul a╚Ötept─ârilor noastre, dar ╚Öi a dinamicii ├«nt├ólnirii.


A╚Öa c─â, ├«ntr-un moment de inspira╚Ťie, am acceptat c─â ├«nt├ólnirile comunit─â╚Ťii vor fi dezordonate, g─âl─âgioase ╚Öi pline de via╚Ť─â, ╚Öi am decis s─â mut─âm discu╚Ťiile de inim─â ╚Öi de echipare ├«n alt context.


Am decis astfel s─â ne ├«nt├ólnim separat, b─ârba╚Ťii ╚Öi femeile, alternativ la fiecare dou─â s─âpt─âm├óni, iar partenerii r─âm├ón acas─â cu copiii. ├Än ultima vreme, ╚Öi cei care r─âm├ón cu copiii acas─â se grupeaz─â, iar cei mici au o sear─â de joac─â cu al╚Ťi c├ó╚Ťiva din comunitate. Av├ónd ├«n vedere etapa de via╚Ť─â, toat─â lumea profit─â de ├«nt├ólnire ╚Öi intr─â destul de repede ├«n subiecte ad├ónci, vulnerabile, ├«n care aveau nevoie de ├«ncurajare, rug─âciune ╚Öi reamintire a Evangheliei.


Nu demult am fost contacta╚Ťi de o alt─â comunitate a bisericii noastre, ai c─ârei oamenii s-au oferit s─â vin─â s─â stea cu copiii no╚Ötri c├óteva ore pentru ca noi, adul╚Ťii, s─â putem discuta ╚Öi cu to╚Ťii, grupat. O alt─â solu╚Ťie pe care o lu─âm ├«n considerare este ca o familie/cuplu, pe r├ónd, s─â stea cu to╚Ťii copiii, oferind astfel celorlal╚Ťi spa╚Ťiu pentru o ├«nt├ólnire mai focalizat─â.

Tr─âind ca familie ├«nseamn─â s─â fim sensibili at├ót unii la nevoile celorlal╚Ťi c├ót ╚Öi la ritmurile fiec─ârei familii din comunitate. ╚śtim c├ót de solicitant─â poate fi etapa cu copii mici, dar ╚Öi c├ót─â nevoie de conectare avem noi, cupluri tinere.

Ne-am g├óndit ce benefic ar fi ca, din c├ónd ├«n c├ónd, un cuplu s─â vin─â la ├«nt├ólnirea comunit─â╚Ťii doar pentru a-╚Öi l─âsa copiii, iar apoi s─â plece pentru urm─âtoarele ore la un ÔÇśdateÔÇÖ. Locuind destul de aproape, deja ne ajut─âm din acest punct de vedere, l─âs├óndu-ne copiii unii la al╚Ťii atunci c├ónd apar situa╚Ťii neprev─âzute. Vrem s─â cre╚Ötem ├«n a purta de grij─â ╚Öi s─ân─ât─â╚Ťii vie╚Ťii de cuplu, oferind respiro p─ârin╚Ťilor chiar ╚Öi c├ónd nu apar urgen╚Ťe.


Comunitatea noastr─â s-a format din oameni reloca╚Ťi prin achizi╚Ťii de propriet─â╚Ťi sau schimbarea chiriei, ╚Öi ne d─âm seama c─â avem nevoie de c├ót mai multe elemente care s─â sudeze rela╚Ťiile dintre noi. ├Än perioada urm─âtoare vrem s─â ne spunem povestea vie╚Ťii unii altora - odat─â ce reu╚Öim s─â ne organiz─âm ╚Öi s─â implement─âm ÔÇśbaby sitting-ulÔÇÖÔÇÖ prin rota╚Ťie. Ne spunem unii altora povestea vie╚Ťii cu bune ╚Öi cu rele, cu persoane ╚Öi evenimente marcante ├«n devenirea noastr─â, ca un mod de a ne cunoa╚Öte ╚Öi de a ne aduce aminte unii altora Evanghelia ├«n zonele ├«n care pare c─â nu am avut parte de ea. Ne ├«nc├ónt─â etapa care ne st─â ├«n fa╚Ť─â!


Tot pentru c─â suntem ├«n procesul de consolidare a rela╚Ťiilor ╚Öi a identit─â╚Ťii noastre de familie, ├«n perioada aceasta ne rug─âm s─âpt─âm├ónal pentru c├óte o familie din comunitate. Cineva ne trimite un reminder cu numele unei familii, iar familia respectiv─â ne trimite motive specifice ╚Öi curente de rug─âciune. Iar, pentru c─â Iisus ne cheam─â s─â fim ambasadori ai Lui ├«ntr-o lume care nu ├Äl cunoa╚Öte ca Domn ╚Öi M├óntuitor, ziua urm─âtoare ne rug─âm pentru prieteni, vecini, colegi, rude ale acelei familii, oameni c─âtre care ei simt c─â Dumnezeu ├«i cheam─â s─â fie misionali. ╚śi acesta este un ritm ├«nceput de cur├ónd, dar suntem ├«nc├ónta╚Ťi de modurile ├«n care ne leag─â ╚Öi ne focalizeaz─â rug─âciunile de mijlocire unii pentru al╚Ťii.


Un episod fain din ultimele 2 luni, a fost c├ónd unul din b─ârba╚Ťi a lansat o invita╚Ťie spontan─â de a merge la o tur─â cu bicicletele pe ni╚Öte c├ómpuri de l├óng─â Chitila. De╚Öi a fost lini╚Öte ├«n prima faz─â, la un moment dat au ├«nceput s─â curg─â confirm─ârile. A╚Öa c─â, ├«ntr-o sear─â pl─âcut─â de iulie, am pornit din centrul Chitilei la o tur─â care s-a ├«ntins pe aproape 10 km ╚Öi a durat cam 2 ore. Am mers prin lanuri de floarea soarelui, ne-am ├«ntrecut (mai ales copiii), am r├ós, am stat la pove╚Öti ╚Öi la m├óncat floarea soarelui proasp─ât─â (dac─â nu a╚Ťi ├«ncercat ├«nc─â, face╚Ťi-o :-). Copiii au fost super ├«nc├ónta╚Ťi, dar ╚Öi obosi╚Ťi, a╚Öa c─â noaptea aceea to╚Ťi au dormit bu╚Ötean (win - win).╚śase familii din comunitate locuiesc pe o raz─â de 2 km unele fa╚Ť─â de altele, iar aceast─â proximitate este resim╚Ťit─â din plin. De la vizite spontane, la mese ├«mpreun─â, la ├«ngrijirea copiilor unii altora, la cump─âr─âturi unii pentru al╚Ťii sau scos bani de la bancomat pentru c─â avem drum ├«n ora╚ÖÔÇŽ Toate acestea, ╚Öi altele, sunt moduri ├«n care ne iubim ╚Öi ne slujim unii pe al╚Ťii, dorind s─â fim tot mai sacrificiali, a╚Öa cum ╚Öi Iisus ne-a iubit pe noi.


O provocare ├«n aceast─â perioad─â de pandemie, este s─â ╚Ötim cum s─â le comunic─âm vecinilor c─â ├«i iubim ╚Öi c─â ne pas─â de ei. Cei mai mul╚Ťi lucreaz─â de acas─â ╚Öi nu pleac─â dec├ót pentru cump─âr─âturi de strict─â necesitate. Unii ╚Öi-au limitat chiar ╚Öi contactul cu rudele care au o via╚Ť─â social─â sau de munc─â mai activ─â. Iar ├«n contextul acesta trebuie s─â fim sensibili ╚Öi s─â nu ne ├«nt├ólnim cu tot grupul comunit─â╚Ťii ├«n spa╚Ťii ├«nchise. ├Än acela╚Öi timp, vrem s─â le comunic─âm clar c─â via╚Ťa bisericii noastre, ╚Öi via╚Ťa noastr─â spiritual─â, depinde de timp petrecut cu al╚Ťi ucenici ai lui Iisus. Este provocator, e o linie fin─â ├«ntre team─â ╚Öi ├«ndr─âzneal─â, dar credem c─â Iisus ne cheam─â s─â tr─âim cu ├«n╚Ťelepciune ├«n aceast─â tensiune.

Tr─âim vremuri grele, vremuri ciudate, ├«n care a tr─âi ca o familie ├«n misiune poate st├órni reac╚Ťii adverse. Ruga╚Ťi-v─â s─â o facem cu ├«n╚Ťelepciune ╚Öi pruden╚Ť─â.


Ne dorim ca, prin povestea noastr─â, s─â v─â deschidem pu╚Ťin apetitul ╚Öi curiozitatea pentru a experimenta ce ├«nseamn─â o comunitate misional─â.


Text: Sorin Deac

Adaptare: Lavi Vînătoru


345 afișare0 comentariu